Østrogen i miljøet – fakta & forebygging

Xenoøstrogen betyr fremmede østrogener

Å bli klar over effekten av østrogener i vårt miljø er en viktig del av å holde hormoner i balanse. Spesielt interessant er det for de som har en østrogen-dominans relatert tilstand som fibromyomer, fibrocystic bryster, kjertel dysfunksjon, hårtap, vektøkning og depresjon for å nevne noen.

Stadig mer forskning viser at xenoøstrogen og andre hormonetterlignende stoffer, er innblandet i et bredt spekter helseproblemer hos mennesker og dyr. Østrogen-dominans fra disse miljø-hormonforstyrrere, forårsaker en ubalanse av kvinnelige hormoner og skaper en rekke østrogen-dominans symptomer .

Jenter og gutter begynner puberteten for tidlig som følge av disse hormonhermere. I tillegg bidrar xenoøstrogens til hormonell stimuli som bidrar til uønsket vekst av brystvevceller, som resulterer i et problem kalt «mannebryster.» Noen påstår at østrogen-dominans hos menn bidrar til håravfall, aterosklerose,  dårlig libido, og impotens.

Biprodukter av plast og plantevernmidler, såkalte organiske klorforbindelser-er en av de største kildene til xenøstrogens.  Disse forbindelsene, også brukt i tørrens, bleking av feminine hygieneprodukter og produksjon av plast fra yoghurtbeger til babyflasker, har vist seg å skape hormonforstyrrende effekter.  Hva mer, organiske klorforbindelser er kjent for å akkumulere i fett, i menneskelig vev og væske som bryster og morsmelk.  Kvinner bør prøve å eliminere disse eksterne østrogenkilder gjennom kosthold, kosttilskudd og endringer i livsstil.

Gjennom plast i våre liv blir vi også eksponert for kjemiske bisfenol A, et nedbrytningsprodukt av polykarbonat, mye brukt i mange plastsorter. Bisfenol A, som finnes somn foring i mange matvarebokser og juicebeholdere, unnslipper når polykarbonat er utsatt for høye temperaturer. Østrogeneffekten av bisfenol A ble oppdaget da menn som jobber i plastindustrien, utviklet bryster etter kronisk inhalasjon av kjemikaliene støvet.

Andre dårlige nyheter fra forskere har antydet at miljø- østrogener kan bidra til å redusere spermmengden hos menn og forårsaker brystkreft,  fibroider og andre reproduktive sykdommer hos kvinner.  Xenoøstrogens finnes i mange av våre kjøtt-og melkeprodukter i form av kjemikalier og veksthormoner som blir gitt til dyrene. Disse kan være ganske kraftige, og bør unngås der det er mulig.

Informasjonen nedenfor gir forslag til hvordan du kan unngå stoffer som inneholder xenoøstrogen. Disse stoffene kan øke belastningen av østrogen i kroppen.

 • Unngå all pesticider, herbicider og fungicider. Vask maten godt for  å bli kvitt plantevernmidler. La vasket mat ligge i saltvann i 20 minutter før bruk.
 • Ha et godt vannfilter til drikkevann.
 • Bruk kun økologisk basert matvarer når du kan. Kjøp hormonfri kjøtt-og meieriprodukter der det er mulig.
 • Unngå plastikkvarer – de lekker ut i miljøet.
 • Ikke mikrobølgeovn mat i plastbeholdere, og spesielt unngå bruk av plastfolie til å dekke mat for mikrobølgeovnen.
 • Bruk glass eller keramikk når det er mulig for å lagre mat.
 • Ikke la plastbeholdere, spesielt for drikkevann, stå i solen.
 • Hvis en plast vannbeholder har blitt oppvarmet betraktelig, kast det – ikke drikk vannet heller.
 • Ikke bruk tøymykner som setter petrokjemi rett på huden din.
 • Bruk enkle vaske- og oppvaskmiddel med mindre kjemikalier.
 • Bruk organisk såpe og tannkrem.  Unngå fluor.
 • Unngå kremer og kosmetikk som har giftige kjemikalier og østrogen ingredienser som parabener og stearal konium klorid. Billige merker har som regel mer giftige ingredienser.
 • Unngå neglelakk og neglelakkfjerner.
 • Bruk kun naturlig baserte parfymer. De fleste parfymer er petrokjemisk basert.
 • Unngå overflateaktivemidler som finnes i mange kondomer og pessargeleer.
 • Unngå nye gulvtepper – det kan avgi skadelige gasser.
 • Unngå X-stråler – røntgen- så mye som mulig.
 • Vær oppmerksom på giftig gass fra kopimaskiner og skrivere, tepper, trefiberplater, og lignende. PC-skjermer avgir et høyt nivå av elektromagnetisk stråling (EMF).

Fytoøstrogener

Fytoøstrogener (fyto som betyr plante) er naturlig forekommende østrogenforbindelser som finnes i en rekke vegetabilske matvarer som bønner, frø og korn. Deres kjemiske struktur ligner østrogen. Fytoøstrogener som fungerer som østrogenetterligner, kan påvirke produksjon og / eller nedbrytning av østrogen i kroppen, samt nivåene av østrogen som fraktes i blodet. Disse etterlignere kan enten ha samme effekt som østrogen eller blokkere østrogen sine effekter. Disse forbindelsene er generelt svake østrogener, i forhold til ekte østrogen, syntetisk østrogen (HRT), og xenoestrogens.

Alle som opplever østrogen-dominans vil trolig ønske å unngå fytoøstrogener der det er mulig da de bidrar til problemet.

Kvinner som ikke har østrogen-dominans og ønsker å supplere med østrogen på grunn av reduserte nivåer grunnet menopause eller hysterektomi, kan finne at inntak av noen fytoøstrogener  er gunstig.

Hvilke matvarer inneholder fytoøstrogener?

Mer enn 300 matvarer har vist seg å inneholde fytoøstrogener. De fleste matvarer med fytoøstrogener er fra en av tre kjemiske klasser:

Isoflavonoider – Isoflavonoid fytoøstrogener er funnet i bønner fra legume familien, soyabønner og soyaprodukter er de viktigste kildene til denne type fytoøstrogener. Isoflavonoidekstrakter fra soya er kjent som Genistin, diadzein, og glycitin.

Lignaner – Lignan fytoøstrogener er funnet i  matvarer høyt fiberinnhold som korn, frokostblandinger og bønner; linfrø inneholder store mengder lignans.

Coumestaner – Coumestan fytoøstrogener er funnet i ulike bønner som gule erter, Pintobønner, og limabønner. Alfalfa og kløve spirer er matvarer med mest coumestans.

Følgende er varer/mat med mest phytoøstrogen :

 • Soy
 • Klaseormedrue
 • Chasteberry
 • Dong Quai
 • Rødkløver
 • Linfrø
 • Koffein

 

5 Responses to Østrogen i miljøet – fakta & forebygging

 1. Hei!
  Jeg bare lurer på hvordan røntgenstråling påvirker hormonbalansen i kroppen vår? At man må unngå unødvendig røntgenstråling vet jeg jo, men det er vel mest fordi strålingen kan ødelegge DNAet i kroppen?

 2. Hei Kjersti

  I dag er ikke røntgen et utstrakt problem, men for de som blir utsatt for dette i barndommen spesielt, kan det påvirke skjoldbruskkjertelen
  og dermed stoffskiftet. Noen utvikler kreft i skjoldbrukskjertelen som følge.

  Det er generelt lurt å unngå røntgen.

 3. Hei, med tanke på hvor mye vi blir påvirket av østrogenhermere i hverdagen, er det da anbefalt å ta små tilskudd av testosteron? Tenker da spesielt for oss menn for å gjenopprette hormonbalansen. Eller vil det bare føre til en enda større ubalanse i kroppen?

  • Hei Tor

   Det er faktisk bedre å ta et lite tilskudd progesteron daglig. Progesteron er et hormon begge kjønn er helt avhengig av, ikke minst for å holde østrogen og testoteron i sjakk. Vi skulle ønske mange flere menn fikk opplysning om dette forholdet da mange lider unødig av østrogen-dominans(ØD) med de ubehagelige følger det gjerne har.

   Her kan du finne mer informasjon rettet spesielt til menn og forhold rundt progesteron og lidelser som mannebryst.
   http://natpro.tjenester.org/menn.htm

   Her er også et svar fra wray Whyte til en mann som spør om relaterte ting:
   http://www.progesteronetherapy.com/progesterone-and-trt-for-men.html#axzz2515UPs2F

   Det kan være lurt å få testet dine hormonnivåer hos lege. Om du vil ha veiledning/informasjon, gir vi gratis support per epost:
   natpro@tjenester.org

 4. Pingback: Skaff deg appen «Hormonsjekk» | Kilden Nyheter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.