PCO/PCOS – eggstokkcyster og progesteron

Progesteron og eggstokkcyster er koblet sammen ved påvirkning av østrogen

Hva er en cyste? Det er en unormal utposning fylt med flytende eller semi-fast stoff. De kan manifestere seg som polycystisk eggstokksyndrom (PCO), polycystisk ovariesyndrom (PCOS) , Stein-Leventhal syndrom

Eggstokkcyster er forårsaket av en mislykket eggløsning, og kan vokse til rundt 5cm før de oppdages. Selv om de fleste er ikke ondartet, kan de vokse seg veldig store og forårsake alvorlig ubehag og tidvis smerte i underlivet. Når de blir oppdaget på dette stadiet de blir gjerne fjernet ved operasjon.

Luteiniserende hormonet stimulerer vanligvis eggløsningen, corpus luteum formasjon og syntesen av progesteron. Men i tilfelle av en cyste, vil luteiniserende hormonet bidra til at cysten vokser mer. Fordi corpus luteum ikke dannes og dermed ikke progesteron skapt, er dette en alvorlig hormonell ubalanse, med østrogen som dominerende. Derav tidligere utsagn om at progesteron og eggstokkcyster er koblet sammen ved påvirkning av østrogen.

For å snu dette bruk en progesteronkrem. I løpet av én til seks måneder vil cysten reabsorberes og normale sykluser (inkludert eggløsning) vil begynne.

PCO er et lignende, men mer komplekst problem. Symptomene inkluderer mange små cyster på eggstokkene, vanligvis omtrent 4-9 mm i diameter, uregelmessige eller ingen menstruasjoner, overvekt, akne, ansiktshår og av og til infertilitet.

PCO er assosiert med insulinresistens, høye insulin nivåer, koronarsykdom (CAD) og overflødige androgener. Det er den vanligste endokrine forstyrrelse kvinner har i reproduktiv alder over hele verden, og har vært assosiert med forhøyet plasma homocystein.

Imidlertid fører metformin til en nedgang av vitamin B12 og folsyre, og en økning i nivåer av homocystein. Lave nivåer folsyre kan i sin tur føre til nevralrørsdefekter (ryggmargsbrokk) hos fosteret. Ingen data er tilgjengelig angående sikkerheten ved bruk av metformin over tid hos unge kvinner og kun begrensede data vedrørende sikkerheten ved bruk under tidlig svangerskap.

En annen medisin, klomifensitrat, brukes til å tvinge frem eggløsning. Forskning har indikert at PCO kan skyldes mangel på D-chiro-Inositol (et medlem av vitamin B-komplekset). Av en gruppe på 22 kvinner, fikk 19 eggløsning, sammenlignet med seks av 22 i placebogruppen. Det reduserte også triglyseridnivåer betydelig. En av funksjonene til progesteron er å regulere blodsukkeret og siden kvinner med PCO lager lite eller ingen progesteron, er dette ofte årsaken til deres blodsukker problemer.

Forebygging

Progesteron og cyster på eggstokkene
3-6ml progesteronkrem (med en konsentrasjon på ikke mindre enn 3%) per dag for bryst-og eggstokkreft cyster. Minst 5 ml per dag vil være nødvendig for PCO. Både bryst og cyster på eggstokkene kan forsvinne i løpet av en måned til seks uker.

Ved PCO, for å gi eggstokkene en pause og for å hindre eggløsning, bør progesteron brukes kontinuerlig i minst tre til seks måneder. Så bør en  normal menssyklus gjenopptas, og fortsatt bruk av progesteronkrem.Cyster på eggstokkene kan reabsorberes innen 6 måneder, avhengig av størrelsen.

Næringsstoffer og cyster på eggstokkene .Følgende hjelper å stabilisere blodsukkernivået.

Ta daglig:

* 200mcg krom picolinate
* 100 mg niacin (vitamin B3)
* 15 til 50 mg sink
* 1000-5000 mg L-glutamin
* 2000mg vitamin C
* 5 mg mangan
* 5-10ml EPA / DHA fiskeolje
* 15 til 60 ml Omega 3 linfrøolje
* 750 mg magnesium
* 1500 mg kalsium
* 100-300 mg ALA (alpha lipoic acid)

Følgende har også vist seg å hjelpe:

* 500mg Inositol
* 500 mg L-karnitin og L-cystein
* 100 mg Co enzymet Q10, 1 til 10g MSM
* 750 mg HCA (hydroxy sitronsyre)

B vitaminer er viktig for enhver stressende situasjon. Ta daglig et kompleks som inneholder alle B, men spesielt pantotensyre (vitamin B5), kjent som anti-stress vitamin. Ta en ekstra 100-300mg av dette. Også ta 1-3 kapsler daglig av probiotika Lactobacilus acidophilus og Bifidobacteria bifidum.

I tillegg ta følgende anti-oksidanter daglig:

* 5000-20000 IE vitamin A
* 100-1000 IU vitamin E som d-alfa tokoferol (blandet)
* 100-200mcg selen selenomethionine / cysteine
* flavanoid kompleks (følg anbefalt dosering for produktet)
* glutation (studier antyder det er best å ta forløper aminosyrer: L-cystein, N-acetylcystein og L-metionin – 500mg av hver)

Grønn te og Gingko biloba er også kraftige anti-oksidanter, som kan tas i kapsel eller te form. Løselige fibre som eple

pektin, guarkjernemel og malt linfrø er gunstig også, blandes i drikke eller mat.

Merk: Hvis gravid eller ammer ta aldri mer enn 10.000 IU vitamin A.

Forebygging PCO

Progesteron og cyster på eggstokkene
2-5ml progesteronkrem (med en konsentrasjon på ikke mindre enn 3%) per dag for bryst-og eggstokkreft cyster. Minst 5 ml per dag vil være nødvendig for PCO. Både bryst og cyster på eggstokkene kan forsvinne i løpet av en måned til seks uker. Ved PCO, for å gi eggstokkene en pause og for å hindre eggløsning, bør progesteron brukes kontinuerlig i minst tre til seks måneder. Så bør en  normal menssyklus gjenopptas, og fortsatt bruk av progesteronkrem.Cyster på eggstokkene kan reabsorberes innen 6 måneder, avhengig av størrelsen.
Det kan ta tid før dette jevner seg ut, så ha tålmodighet . Forskere har funnet det tar fra fire til seks måneder for eggstokkene å begynne å fungere korrekt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.