Gjør informerte valg om din helse

Bevissthet

Det er mange faktorer som spiller inn i vår helse som berører hormoner. Det er derfor viktig å gjøre informerte valg. Ikke bare godta blindt det man får som selvfølgeligheter og faktasvar. Det er sjelden helsespørsmål har kun ett eneste riktig svar. Les og lytt til flere synspunkter. Lær om de vanlige syntetiske hormonene vi tilbys i p-piller, HRT, abortpiller og lignende. Hva fortelles om disse fra legemiddelhold, om langvarig effekt, bivirkninger, hormonelle ubalanser med mer?

– Les om alternativer, naturlige hormoner/bio-identiske. Hva forteller de om dette? Hva er argumentene for og i mot bruken? Se på at det fins ulike holdninger til hvordan og hvor mye man skal bruke her også. Hva er holdningene basert på? Forskning, erfaring , synsing?

– Hva slags risiko og fordeler kan de ulike alternativene innebære?

-Vær bevisst hva du spiser og hva slags mat og miljøfaktorer som kan spille en stor rolle i din hormonelle balanse. Noen er svært sensitive til  miljøgifter og syntetiske hormoner, mens andre ser ut til å takle dem utmerket. Faktum er at vi lever i en tid hvor syntetiske hormoner påvirker oss på mange, mange plan uten at vi er klar over det. Vi spiser ofte mat som har naturlig mye østrogen eller tilførte veksthormoner via avl av dyr, oljebaserte produkter som plastflasker med mer. Vi har en overflod av kunstig østrogen(xeno-østrogener) som påvirker begge kjønn på negative måter.  Barn blir stadig tidligere kjønnsmodne, de er fetere, gutter får bryster, mens sædkvalitet blir dårligere, kvinner kommer i altfor tidlig overgangsalder, får PCOS, PMS og andre tilstander som kan ha direkte forbindelse med disse påvirkningene. Dermed blir vi mer påvirket av ett hormon enn det som sunt er. Hvordan individet reagerer på dette er umulig å spå i forkant, så bli bevisst.

Gener og familie

Hadde din mor uregelmessig mens, cyster på eggstokkene, fibroider, PMS, depresjoner under/ etter svangerskap eller lignende? Har noen i nær familie matintoleranser, allergier? Det kan gi deg en pekepinn på hva du kan se opp for. Vi er ikke våre foreldre eller forfedre, men vi har genetiske forutsetninger som kan bidra til et komplisert bilde.

– Be om prøver. Det er bedre å ta for mange enn for få. Ikke godta at alt er normalt hormonelt om du føler det ikke stemmer. Lytt til deg selv, for du er og blir den eneste ekspert på din kropp.

Vi kan vise til at kvinner kan føle seg elendig og ha alvorlige symptomer på hormonelle forstyrrelser, selv om serumstester(blodprøver) blir tolket til å være normale.

Eks:
I overgangsalderen før man slutter å menstruere for godt, blir syklusene uberegnelige, blødninger kan være lette, veldig kraftige, 2 uker fra hverandre til 3 måneder fra hverandre, blodlevringer, småblødninger/spotting, noen ganger smerter. Normalt kan progesteron brukes til å regulere syklusen, men dessverre kan ingen mengde progesteron regulere syklus når man er i denne fasen.

Det er det ubalanserte forholdet mellom østrogen og progesteron som forårsaker symptomene.

Se tallene nedenfor. Hvis en kvinne har en østradiol nivå 13.2pmol / L og et progesteron nivå på 259pmol / L ville hun føle seg fryktelig, men de er begge innenfor «normalverdiene».

På den annen side, hvis hun hadde en østradiolnivå 5.5pmol / L og et progesteron nivå på 979pmol / L ville hun føle seg fantastisk, og likevel er dette også innenfor «normalverdiene».

Følgende referanseområder er gitt i SI-enheter
. .     17ß-østradiol    Progesteron
Luteale    5,5 til 13,2 pmol / L     259-979 pmol / L

Referanser på lutealfasens verdier i overgangsalder

Skal man måle når en kvinne føler seg hormonelt vel eller ikke, skal man se på forholdet mellom progesteron og østrogen. Kvinner føler seg så der om forholdet er 300:1 og bra om forholdet er 600:1.

Problemet med å bruke normalverdier når kvinner har symptomer på ubalanser, er at man ikke blir tatt på alvor. Man avvises med at alt er normalt, når det faktisk ikke er. Dette skyldes uvitenhet og manglende vilje til å se utenfor firkanten mange leger og spesialister er opplært i.

– I andre land, blir det foretatt tester på nettopp hormoner, matintoleranser og allergier som et ledd i å finne ut hvorfor noen er deprimerte eller har psykiske lidelser. Her i Norge gjøres ikke dette og det er svært trist. Med tanke på at matintoleranser, allergier og hormonelle forstyrrelser kan gi psykiske forstyrrelser som følge av bio-kjemiske endringer i hjernen, som da behandles med medikamenter og terapi uten at det alltid er verken det beste eller nødvendig. Vi mener ikke at alle psykiske problemer stammer fra fysiske ubalanser, men vi ber om at nettopp de mulighetene elimineres.

Vekt  

Vektproblemer tidlig i livet og i nær familie, kan ha flere årsaker. Hormonelle kan være ett av dem det er verdt å ta med i din betraktning. Fettceller deles og øker i antall av østrogen og østrogen lagres og dannes i fettceller.  Jo mer fett man har, desto mer østrogen har man lagret også. Det er en kinkig liten situasjon verdt å forske litt i. Det er heller ikke uvanlig at insulinresistens er i bildet der folk øker unaturlig i vekt og har store problemer med å kvitte seg med det overflødige. Sjekk blodsukker og insulin.

Still spørsmål

Ikke vær redd for å spørre om ting du lurer på uansett hvor travel legen din eller andre syns å være. Det gjelder din kropp og helse og det er nettopp derfor leger og andre som jobber innen helse fins. De er der for oss og ikke motsatt. Og vi må være tilstede for oss selv.

Har du lyst å prøve andre alternativer, skal ikke helsepersonell eller alternartiv behandlere skremme deg fra deg.  Vi trenger opplysning, ikke barnepiker, så stol på deg selv og innhent så mye informasjon du trenger for å ta bevisste valg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.