Fruktbarhet & svangerskap

Mange faktorer påvirker fruktbarheten og kan gjøre det vanskelig å bli svanger eller holde på et foster. Noen av disse er:

•          veneriske sykdommer forårsaker arrdannelse i skjeden

•          genetiske forandringer forårsaket av miljøgifter

•          en diett som mangler nødvendige vitaminer og mineraler

•          stress

•          hormonelle ubalanser

•          dårlig sædkvalitet eller unormale sædceller

Sammenhengen mellom progesteron og spontanabort er et av de minst kjente faktum, men vanligste årsak til infertilitet, nemlig mangel på progesteron i andre halvdel av den månedlige syklusen. Dette er kjent som en «defekt lutealfase«. For at svangerskap skal lykkes, må først østrogen bygge opp slimhinnen i livmoren, og etter eggløsning skal progesteron tykne slimhinnen ytterligere og gjøre livmoren klart for et befruktet egg. Progesteron og infertilitet er knyttet til p-pillen som kan føre til midlertidig sterilitet etter å ha sluttet å ta den. Hormonelle ubalanser forårsaket av miljøgifter er også en viktig faktor i sterilitet hos mange mennesker.

Et av de vanligste tegn er lite kroppsfett. Det er avgjørende for en kvinne å holde kroppsfettet på over 20% av sin samlede vekt, ellers vil ofte mensen opphøre.

Nyere forskning har vist hvor ofte unnfangelse skjer hos en fruktbar kvinne bare for å bli etterfulgt av at egget ikke fester seg i livmoren. Progesteron er viktig for graviditet. Hvis intervallet mellom eggløsning og menstruasjon er for kort (mindre enn 12 dager) betyr det at det ikke produseres nok progesteron, som kan resultere i en spontanabort så tidlig som neste menstruasjon.

Det eneste tegn ville muligens være kraftigere mens/smerte. Grunnen til dette er at egget bruker omkring 14 dager på å nå livmoren, og hvis ikke eggstokkene opprettholder et høyt nivå progesteron i løpet av denne tiden, vil en menstruasjon skje før egget har festet seg.

En annen årsak til infertilitet er anovulasjon syklus, der en kvinne ikke har eggløsning. Dette har alltid vært vanlig hos kvinner fra midten av trettiårene, men forskning har funnet at stadig yngre kvinner også lider av slike sykluser. For mye østrogen i lutealfasen, særlig xeno-østrogener som DDT(miljøgifter), kan føre til spontanaborter.

For å unngå dette og redusere infertilitet, er optimal helse viktig. Følg gjerne denne veiledningen:

•          Unngå miljøgifter, spesielt hvis det er østrogener

•          Vitamin C øker spermkvalitet og mobilitet

•          Mangel på Vit E, Omega 3 og 6 skader skjeden

•          Noe vaginalsekret fungerer som spermhemmere og har vært knyttet til    mangel på Omega 3 og 6

•          Vitamin A er viktig for utviklingen av mannlige kjønnshormoner

•          Omega 3 og sink er avgjørende for utviklingen av sperm

•          Sinkmangel forårsaker ufruktbarhet

For å overvinne en defekt lutealfase, er ekstra progesteron nødvendig. Progesteron kan ofte stimulere eggløsningen eller rette opp uregelmessige sykluser. Tilskudd av progesteron bør brukes fra eggløsning eller, om tidspunktet for eggløsning ikke er kjent, fra ikke mer enn 14 dager før neste menstruasjon.

Progesteron-terapi bør fortsette til graviditet er sikret og fram til fjerde måned, når morkaken har tatt over produksjonen av progesteron.

På ingen måte må progesteron stoppes brått da en spontanabort kan oppstå.

En normal syklus kan være fra 21-36 dager, pluss/minus 4 dager hver måned, med eggløsning  ca 14 dager før starten av menstruasjon i hvert enkelt tilfelle.

Mer on fertilitet og svangerskap: Utdrag hentet fra Dr Katherina Dalton ‘bok’ «PMS The Essential Guide to Treatment Options»

 

Eggløsning

Defekt lutealfase

Progesteron er graviditetshormonet. Hvis det er for kort intervall mellom eggløsning og menstruasjon, er dette kjent som en defekt lutealfase. Det korte intervallet, på mindre enn 12 dager, betyr at det ikke har vært høyt nok progesteron-nivå og dette kan resultere i en tidlig spontanabort, da det befruktede egget ikke fester seg i livmorslimhinnen. Denne faren kan overvinnes ved å sikre at det er tilstrekkelig progesteron etter eggløsning og frem til morkaken har begynt å produsere nok på egen hånd. Det betyr at man fortsetter progesteronbehandlingen inntil den fjerde måneden av svangerskapet.

 

In vitro-fertilisering

De uheldige kvinner som av en eller annen grunn, har vanskeligheter med å bli gravid naturlig og trenger in vitro fertilisering (IVF) vil også trenge progesteron fra tidspunktet for implantasjon inntil morkaken produserer nok progesteron til å holde på fosteret. Det finnes flere forskjellige typer IVF behandling, men de vil alle trenge masse progesteron i de første ukene.

 

SVANGERSKAP

Morgenkvalme

Morgenkvalme tidlig i svangerskapet er en annen fare for de som lider av PMS. Faktisk vil mange fortelle deg at morgenkvalme er feil betegnelse, de er syke hele dagen, ikke bare om morgenen. Når dette problemet er alvorlig kalles det hyperemesis (fra det greske ordet hyper, som betyr ‘overdreven’ og emesis, som betyr ‘oppkast). Dette synes å bety at tidligere tiders leger (som alltid var mannlig, selvsagt) vurderete mild oppkast tidlig i svangerskapet for å være ganske naturlig, noe som kan forventes og som kvinner bør lære å akseptere. Det er synd at de aldri måtte gå gjennom det. Faktisk skyldes det en hormonell ubalanse før morkaken er fullt dannet, og vanligvis forbedrer det seg ved 16. svangerskapsuke. Bruk av progesteron vil hjelpe dette problemet også.

 

Flere spontanaborter

Når en kvinne har hatt flere spontanaborter, er hun naturligvis engstelig for at alt medisinsk mulig gjøres for å sikre at hun har en normal full-term svangerskapet – og ikke overraskende, vil hun ofte bli gitt progesteronterapi for å sikre dette. Det er mange årsaker til spontanaborter, deriblant kromosomavvik defekter, som kan lite gjøres med i dag, men det kan også skyldes anatomiske abnormaliteter som en lax livmorhals (åpning til livmoren), som kan sys opp til graviditet starter. Det finnes også kvinner som lider av overdreven oppkast og graviditet symptomer straks de blir gravide, og disse er de som mest sannsynlig vil ha nytte av progesteron, gitt i høye nok doser til å fjerne symptomene. Blant mange pasienter behandlet gjennom årene, har forfatteren behandlet to kvinner som begge hadde hatt ni tidligere spontanaborter og som begge var gitt progesteronterapi; begge ble senere mødre til sunne babyer på City of London Maternity Hospital.

 

Fare for spontanaborter

Blødning tidlig i svangerskapet er alltid et faresignal, og pasienten lurer naturligvis på om det er slutten på svangerskapet eller ikke. Hvis blødningen er sparsom og ikke inneholder klumper, er det en sjanse for at alt vil bli bra og at en normal graviditet vil fortsette. Dette gjelder særlig hvis blødningen kommer på forventet tidspunktet for den første uteblitte menstruasjon. Hvis det er ledsaget av mye oppkast og tidlig graviditetsymptomer, så vil pasienten ha nytte av progesteronterapi i en dose som er tilstrekkelig for å lette symptomene.

 

Pre-eklampsi – svangerskapsforgiftning

Pre-eklampsi var tidligere kjent som «toxaemia av svangerskapet» og blir ofte referert til som PET, eller pre-eclamptic toxaemia. Ordet toxaemia betyr ‘blod-forgiftning’; pre betyr «foran», og eklampsi refererer til kramper som noen ganger kan oppstå i alvorlige tilfeller av PET, som ofte resulterer i død av moren eller barnet.

Vi vet fortsatt ikke nøyaktig hva som forårsaker PET, men over hele verden forskes det på en bedre forståelse av sykdommsprosessen. Det er kjent at skadelige endringer skjer i endotelceller (cellenes foring på innsiden av blodårene) i livmoren og morkaken, der plaketter begynner å danne mellom den 16. og 20. svangerskapsuke, men sykdommen vises ikke før sent i svangerskapet når det er en økning i blodtrykket, overdreven vektøkning, hevelse i ankler og protein i urinen.

I den aller første beskrivelsen av «premenstruelt syndrom», i British Medical Journal i 1953 av Dr Raymond Greene og denne forfatteren, ble det bemerket at dobbelt så mange med PMS hadde vært innlagt på sykehus på grunn av svangerskapsforgiftning i et tidligere svangerskap, sammenlignet med det normale antall tilfeller av svangerskapsforgiftning i den generelle befolkningen. Dette førte til en undersøkelse av 825 kvinner, publisert i British Medicaliournal i 1955, som bekreftet at de 192 kvinnene som tidligere hadde lidd fra pre-eklampsi hadde en 86 prosent forekomst av PMS mot 27 prosent blant dem som graviditet hadde vært normal. Dette foreslo en kobling mellom svangerskapsforgiftning og PMS.

Kvinnene i undersøkelsen ble intervjuet personlig av forfatteren, som bemerket at symptomene oppleves av dem som hadde svangerskapsforgiftning under midten og slutten av svangerskapet var de samme som de senere opplevde under sine PMS. For eksempel var det største problemet for noen kvinner hodepine gjennom hele svangerskapet, og disse kvinnene ble senere plaget av premenstruelle hodepine, andre ble bekymret av depresjon eller ryggsmerter, i hvert fall var det de samme symptomene som senere skapte problemer før mensen.

På 1950-tallet ble noen kvinner med alvorlig PMS inkludert premenstruelle epilepsi, astma og migrene, testet daglig for vekt, blodtrykk og protein i urinen, de samme testene som blir gjort under svangerskapsundersøkelser for å få øye på PET. Disse undersøkelsene viste at kvinner med alvorlige PMS hadde også en økning i vekt, blodtrykk og utviklet protein i urinen før menstruasjon, men disse målingene var normale etter menstruasjon. Disse pasientene ble deretter behandlet med daglige progesteroninjeksjoner og de daglige undersøkelser fortsatte, men med progesteron var det ingen vektøkning, ingen økning i blodtrykk og ingen protein i urinen. De var fri for symptomer.

I en annen undersøkelse av denne forfatteren, publisert i Lancet i 1960, ble 640 kvinner som deltok ved en fødselsforberedende klinikk ved University College Hospital, London, spurte mellom det 16. og 28. svangerskapsuke, om de følte seg like godt som de gjorde før de ble gravid . Deres navn og sykehus ble deretter notert enten inn i en bok merket «JA» eller en merket «NEI». Pasientenes poster ble senere undersøkt, og det ble funnet at blant de kvinnene som følte seg syk i løpet av de midterste månedene av svangerskapet, utviklet 25 prosent svangerskapsforgiftning, sammenlignet med bare 10 prosent blant dem som følte seg godt.

Symptomer i de midterste månedene av svangerskapet hos dem som senere utviklet svangerskapsforgiftning

•          Apati 88 prosent

•          Ryggsmerter 44 prosent

•          Hodepine 35 prosent

•          Kvalme og oppkast 65 prosent

•          Vertigo 26 prosent

•          Depresjon 52 prosent

•          Besvimelse 12 prosent

Disse fakta antydet at det var en markant likhet mellom pre-eklampsi og PMS – faktisk, i de dager da pre-eklampsi ble kalt ‘toxaemia av svangerskapet «, ble det foreslått at PMS bør kalles» toxaemia av menstruasjon «. Begge har et tidlig førstestadium av symptomer, som ble etterfulgt i alvorlige tilfeller av et andre stadium med vektøkning, økning i blodtrykk og protein i urinen, og hvis sykdommen utvikler seg ytterligere er det tredje stadiet anfall, enten eclamptic kramper eller epileptiske anfall.

Likhetene med PMS og svangerskapsforgiftning

•          Første stadie

o          Kvalme og oppkast

o          Irritabilitet

o          Apati

o          Ryggsmerter

o          Depresjon

o          Besvimelse

o          Hodepine

•          Andre stadie

o          Vektøkning

o          Forhøyet blodtrykk

o          Hevelse i ankler og fingre

o          Protein i urinen

•          Tredje stadie

o          Epileptiske anfall, forvarslet av alvorlig hodepine

o          Eclamptic kramper, forvarslet av alvorlig hodepine

Fordi progesteron er vellykket mot PMS hvis brukt tidlig, ble det besluttet å bruke progesteron i kontrollerte studier for pre-eklampsi, først ved injeksjon (1962) og senere med stikkpille (1972).

Frivillige deltar på fødselsforberedende klinikk Chase Farm Hospital, Enfield, som var i midt månedene av svangerskapet og klaget over graviditetsymptomer. De ble fordelt tilfeldig til enten progesteron eller behandling som ville dempe symptomer til de følte seg godt igjen, eller til deres baby var født. Det viste seg å være lett nok å lindre symptomene i begge grupper av 296 gravide kvinner, men i gruppen av dem som fikk progesteron, utviklet bare tre prosentsvangerskapsforgiftning, sammenlignet med symptomatisk behandling gruppene der 11 prosent utviklet svangerskapsforgiftning.

 

Fødselsdepresjon

Postnatal depresjon (PND) er egentlig feil navn på en sykdom som rammer 10 prosent av nybakte mødre, etter deres fødsel, fordi depresjon er sjelden det første symptomet som vises og i mange tilfeller er det aldri noen depresjon i det hele tatt. Kvinner som har lidd av PND kan gi mye bedre beskrivelser av hvordan de følte i begynnelsen av sin sykdom, som søvnløshet og følelsen av å  ‘ikke være tilstede’ – ‘fjern’ – ‘knust’ ‘forvirret’ – ‘miste kontakten’ – ‘ rotete ‘-‘ ute av kontroll ‘-‘ høy, herlig høy «-» ikke klare å snakke / ikke ville gå ut / holde gardinene trukket hver dag «-» brukt uansvarlig mye penger’-‘ sinne ‘og’ panikk ‘.

Det kan være en skremmende opplevelse for en partner å stå ansikt til ansikt med en forandret personlighet til den nybakte mor, som tidligere var rolig og er nå så engstelig, tidligere våken og aktiv, men nå kjedelig og målløs, tidligere en vellykket karriere kvinne og nå redd for å være alene, tidligere bekymringsløs og nå har tvangssymptomer. Som nevnt tidligere, fødselsdepresjon, og dens mer alvorlige fetter puerperal psykose, er hormonelle sykdommer som har mye til felles med PMS og ofte blir til PMS ettersom tiden går.

Når en PND-lidende gradvis bedres, vil hun finne at symptomene hennes blir bedre etter menstruasjon, bare for å bli verre igjen før neste menstruasjon. Med ytterligere gradvis fremgang er fravær av symptomer etter menstruasjon, men mange av symptomene er premenstruelle. På dette punktet har sykdommen endret seg til PMS.

Fødselsdepresjon har en tendens til å oppstå hos kvinner som har lidd av alvorlige PMS og i de som allerede har lidd av fødselsdepresjon eller puerperal psykose etter en tidligere graviditet, og det kan komme uventet etter en helt normal graviditet og fødsel. Det kan med stor suksess unngås, med tilrettelegging under svangerskapet med allmennlege, fødselslege og jordmor. Moren bør gis høye doser progesteron til menstruasjon er tilbake.

Menstruasjon kommer sannsynligvis ikke tilbake før etter amming er ferdig, så hvis moren føler seg vel og planlegger å fortsette ammingen i mange måneder, kan progesteron stoppes etter to måneder – men dersom symptomene kommer tilbake, bør progesteron startes på nytt . Da progesteron ble først isolert i 1934, trodde forskerne at jobben i kroppen var å forberede brystene for amming. Progesteron bidrar amming og mødre trenger ikke bekymre deg for at det vil velte sine babyer.

Gode nyheter for PMS-syke!

Om PMS-syke har fått tilstrekkelig progesteron under svangerskapet, slik at det har vært normale symptomer på graviditet, ingen hyperemisis eller økning i blodtrykket, og fått tilstrekkelig progesteron etter fødselen for å hindre en hver fødseldepresjon, er det en 50:50 sjanse for at PMS ikke vil returnere.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.