Prolaktin – libido-fruktbarhet & progesteron

Bearbeidet fra Wray Whyte

Prolaktin er vanligvis betraktet som hormonet av lactogenesis da det setter i gang melkeproduksjon. Når nivået er forhøyet reduserer det libido, fører til  hypogonadisme, galaktoré og har inflammatoriske egenskaper også.

Produksjonen stimuleres av en rekke ting:

stress

lite dopamin

lav tyrosin

mangel på protein i kosten

østrogen

prevensjonsmidler / HRT

antipsykotika

beroliggende midler

gastroøsofageal refluks medikamenter

noen kreft medikamenter

noen anti-hypertensjon medikamenter

ramelteon (sovemiddel)

ethvert legemiddel som utarmer dopamin

Minoxidil (brukes til å fremme hårvekst hos menn)

noen SSRI og SNRI medisiner

sykdom i lever, nyrer, eggstokker og skjoldbruskkjertelen

prolactinoma (a hypofysetumor)

overflødig TRH vanligvis i primær hypotyreose

graviditet og amming

noen seksuelle lidelser

polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

fytoøstrogener

Den viktigste kilden til prolaktin er spesialiserte celler kalt lactotrophs funnet i den fremre hypofysen. Selv om prolaktin også er syntetisert og utskilt av annet vev som endotelceller, nevrale- og immunceller.

Prolaktin påvirker brystene (mannlige og kvinnelige), eggstokker, testikler, hypofyse, hjerte, lunger, thymus, milt, lever, bukspyttkjertel, nyrer, binyrene, livmor, skjelettmuskulatur, hud og områder i  sentralnervesystemet.

Prolaktin stimulerer melkeproduksjonen eller lactogenesis etter fødselen. Men for høyt nivå kan føre til galaktoré, eller spontan utgytelse av melk produsert av både mannlige og kvinnelige bryster som ikke er relatert til fødsel.

Østrogen øker mitotisk og sekretorisk aktivitet i flere celler i hypofysen, men særlig spredning av lactotrophs eller prolaktin celler.

Dessverre er det nå funnet over 100 østrogenhermere funnet i mat, vann, luft og hudpleie vi bruker, spesielt solkremer.

Mange planter som vanligvis blir spist, spesielt korn og belgfrukter, inneholder store mengder fytoøstrogener. Prevensjon og HRT inneholder østrogen også.

Det vanligste symptomet er hypogonadisme hos begge kjønn. Mye prolaktin hemmer sekresjonen av det follikkelstimulerende hormonet (FSH) og det gonadotrope-frigivende hormonet (GnRH) som fører til hypogonadisme.

Hos kvinner undertrykker det  eggløsningen og forårsaker uregelmessig menstruasjon, med påfølgende vanskeligheter med å bli gravid, pluss tap av libido og ømme bryster. Hos noen kvinner kan menstruasjon forsvinne helt.

Hos menn, er de vanligste symptomer på høyt prolaktin-nivå nedsatt libido, erektil dysfunksjon, og infertilitet.

Dopamin er en neurotransmitter ansvarlig for seksuell opphisselse og prolaktin hemmer sekresjon av dopamin som forårsaker et fall i libido.

Et høyt stressnivå får dopamin-nivåer til å synke og prolaktin til å stige. Dopamin er viktig for motivasjon og energi, nivåer stiger ved belønning, noe som resulterer i følelser av tilfredhet. Det hjelper konsentrasjon og å fokusere sinnet. Derfor fører mangel på dopamin til typiske symptomer på «ADD», det vil e manglende evne til å konsentrere seg og fokusere, med tanker som spinner.

Et fall i dopamin-nivåer fører også til depresjon.

Mangel på protein i kosten, fører til mangel på aminosyren tyrosin. Tyrosin er forløperen til dopamin, og et fall i tyrosinverdier gjør at dopamin-nivåer faller, som stimulerer utskillelse av prolaktin.

Selv om det er en ikke-essensiell aminosyre, er tyrosin en av de viktigste. Det er forløperen til signalstoffet dopamin, og stresshormonene adrenalin og noradrenalin.

Det er også forløperen til de to thyreoideahormonene T3 (trijodtyronin) og T4 (tyroksin), pluss melanin, pigment som finnes i hår og hud. Det er en del av en enkefalin peptid som er involvert i regulering og reduksjon av smerte, og øker glede.

Tyrosin er viktig for enhver stressende situasjon, kulde, utmattelse, følelsesmessige traumer, langvarig arbeid, søvnmangel, det forbedrer hukommelse, kognisjon og fysisk ytelse. Det er høy etterspørsel etter tyrosin i kroppen.

Tilstrekkelig dopamin undertrykker produksjon av prolaktin. Dopamin er syntetisert i nervevev og i binyrer fra tyrosin. Denne aminosyren er ikke bare forløperen til dopamin, men til stresshormonene adrenalin og noradrenalin. Disse to hormonene syntetiseres av dopamin, og blir frigjort ved stress. Jo større belastning , desto mer faller dopamin-nivåene.

Det hastighetsbegrensende trinnet i dopaminsyntesen er enzymet tyrosin hydroksylase. Utilstrekkelige nivåer vitamin D hemmer tyrosin hydroksylase, noe som resulterer i en forstyrrelse i dopamin banen. Vitamin D øker frigivelsen av dopamin.

Nivåer av prolaktin kan forbli forhøyet uten forklarlig årsak, men ofte blir  årsaken oversett eller faller utenfor de normale parametre. For eksempel i et tilfelle der en mann drakk 3l soyamelk per dag. Fytoøstrogener i soyamelk økte østrogennivået mangfoldige ganger, med en påfølgende reduksjon i libido og erektil dysfunksjon.

Hyperprolactinaemia eksperimentelt indusert med østrogen kan føre til hørselstap. Forhold med langvarig overflødig østrogen som graviditet med utilstrekkelig progesteron, anti-psykotiske medisiner, prevensjon og HRT, aldring med økning i østrogennivå, og / eller stress kan føre til lignende øre-dysfunksjoner.

Det finnes bevis på at prolaktin kan forsinke hår re-vekst. Og høye prolaktinnivå er en faktor i migreneanfall.

Hyperprolactinaemia i er assosiert med inflammatoriske tilstander som autoimmune sykdommer, inkludert systemisk lupus erythematose (SLE), reumatoid artritt (RA), multippel sklerose, uveitt og akutt betennelse. Symptomene på SLE og RA motvirkes av svangerskap da vi vanligvis har høye progesteron-nivå, men det blir tilbakefall etter graviditet oppstår. Hyperprolactinemia av amming ser ut til å påvirke postpartum oppførsel av SLE samt RA.

Det er dokumentert at prolaktin er involvert i utvikling av svulster.

Hos gravide kvinner, vil høye nivåer progesteron forhindre frigjøring av prolaktin. Fallet i progesteron  under fødsel signaliserer frigjøring av prolaktin og lactogenesis. Det er på dette tidspunktet at fosteret kan absorbere prolaktin fra moren, som fører til at både gutte- og jente babyer noen ganger har melkesekresjon fra brystvortene, kjent som heksemelk. Dette er generelt en kortvarig tilstand.

Progesteron forårsaker en økning i dopamin ved undertrykking av prolaktin og østrogen. Det er også en mono-aminoksidase-hindrer. Mono-amin oksidase er et enzym som bryter ned dopamin og serotonin.

Hvis hyperprolactemia er diagnostisert eller mistenkt, undertrykker progesteron det trygt i både menn og kvinner. Det er interessant at progesteron er ansvarlig for en økning av libido, og ikke testosteron. Muligens på grunn av dets evne til å øke dopamin-nivåer, redusere prolaktin-nivå, derav seksuell opphisselse.

Naturlig behandling

Kvinner bør bruke mellom 100-200mg/dag  progesteron,  og menn bør bruke mellom 10-100mg/dag. I alvorlige tilfeller kan mer være nødvendig,  og mengden som bør brukes  varierer med symptomer du har som veiviser.

Før du bruker progesteron er det viktig å lese om østrogen-dominans først.

Supplerende tyrosin bør vurderes også,  da dette motvirker utskillelsen av prolaktin, øker dopamin nivåer og av samtidig øker libido hvis nivået skyldes overskytende prolactin.

Begynn med 500mg/dag L-tyrosin om morgen,  og øk med sammemendge til din optimale dose er nådd. Når du tar for mye, returnerer symptomene. Vitamin B3 og folsyre er medvirkende  i konvertering av tyrosin til dopamin. Ta 100mg B3 og 300mcg folsyre også.

Vennligst ta en vitamin D test, da nivåer er lave hos de fleste nå. Blodet bør være 70-100ng/ml (175-250nmol / L) og ikke de 30ng/ml (75nmol / L) de fleste laboratorier og leger anser som tilstrekkelig.

Referanser:

Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2011 Dec;25(6):861-73
Endocrine disorders & female infertility

Endocrine-Related Cancer 2010, 17 (2) R91 -107
Novel roles of prolactin and estrogens in breast cancer: resistance to chemotherapy

Behav Neurosci. 2010 Dec;124(6):877-80
Dopamine: helping males copulate for at least 200 million years: theoretical comment on Kleitz-Nelson et al.

Journal of Endocrinology (2010) 206, 1-11
New concepts in prolactin biology

J Neuroendocrinol. 2009 August; 21(8): 730-736
Progesterone increases dopamine neuron number in differentiating mouse embryonic stem cells

Journal of Endocrinology (2009) 203, 99-110
Ovarian hormones are not required for PRL-induced mammary tumorigenesis, but estrogen enhances neoplastic processes

Endocrinol Metab Clin North Am. 2008 Mar;37(1):67-99, viii
Hyperprolactinemia and prolactinomas

J Headache Pain. 2008 Apr;9(2):103-7
Relationship between high prolactin levels and migraine attacks in patients with microprolactinoma

Endocrine Practice Volume 14, Number 4 / May / June 2008 Pages: 415 – 418
An Unusual Case of Gynecomastia Associated with Soy Product Consumption

Biology of Reproduction May 1, 2007 vol. 76 no. 5 777-783
Autocrine Prolactin Inhibits Human Uterine Decidualization: A Novel Role for Prolactin

ACTA BIOMED 2007; 78; Suppl 1: 255-261
Prolactin and autoimmune diseases in humans

Am J Physiol Endocrinol Metab 293: E1224-E1232, 2007
Experimental estrogen-induced hyperprolactinemia results in bone-related hearing loss in the guinea pig

J Headache Pain. 2006 Apr;7(2):83-9
High prolactin levels as a worsening factor for migraine

he Journal of Neuroscience, August 2, 2006, 26(31):8126-8136
Prolactin Modulates TRPV1 in Female Rat Trigeminal Sensory Neurons

Endocrinology 2006, Vol. 147, No. 1 306-313
LS14: A Novel Human Adipocyte Cell Line that Produces Prolactin

Brain Research Reviews 51 (2006) 136 – 146
Does male sexual behavior require progesterone?

Journal of Endocrinology (2006) 191, 415-425
Prolactin delays hair regrowth in mice

World J Urol. 2005 Jun;23(2):130-8
Prolactinergic and dopaminergic mechanisms underlying sexual arousal and orgasm in humans

The Aging Male , Volume 7, Issue 3September 2004 , pages 236 – 257
Progesterone: the forgotten hormone in men?

Phytomedicine. 2004 Jan;11(1):18-23
Isolation of linoleic acid as an estrogenic compound from the fruits of Vitex agnus-castus L. (chaste-berry)

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2003, Vol. 88, No. 2 689-696
Prolactin Expression and Secretion by Human Breast Glandular and Adipose Tissue Explants

Phytomedicine. 2003 May;10(4):348-57
Chaste tree (Vitex agnus-castus)–pharmacology and clinical indications

Eur J Neurosci. 2002 Jul;16(1):169-73
The neurosteroid allopregnanolone increases dopamine release and dopaminergic response to morphine in the rat nucleus accumbens

The Journal of Biological Chemistry May 5, 2000, 275, 13183-13186
Proteolytic Cleavage Confers Nitric Oxide Synthase Inducing Activity upon Prolactin

Ann Med Interne (Paris). 2000 Feb;151(1):10-7
Drug-induced gynecomastia

Annals of the New York Academy of Sciences 876:131-144 (1999)
Sex Hormones and Pregnancy in Rheumatoid Arthritis and Systemic Lupus Erythematosus

Fertil Steril. 1999 Nov;72(5):817-22
Serum ionized magnesium and calcium and sex hormones in healthy young men: importance of serum progesterone level

Minerva Med. 1997 Nov;88(11):479-87
Prolactin response to thyrotropin-releasing hormone as a guideline for cyclical mastalgia treatment

Neuropharmacology Volume 35, Issue 2, February 1996, Pages 175-178
Progesterone in vitro increases NMDA-evoked [3H]dopamine release from striatal slices in proestrus rats

Neuroscience & Biobehavioral Reviews Volume 19, Issue 1, Spring 1995, Pages 19-38
Dopamine and sexual behavior

Hum Reprod. 1994 Aug;9(8):1469-70
Multiple follicular development associated with herbal medicine

Arzneimittelforschung. 1993 Jul;43(7):752-6
Vitex agnus castus extract in the treatment of luteal phase defects due to latent hyperprolactinemia. Results of a randomized placebo-controlled double-blind study

Journal of Neuroendocrinology, 1990, Vol. 2, No. 3
Dose-Related Effects of Progesterone and 5 Alpha-Di hydroprogesterone upon Estrogen-Induced Prolactin Release

Journal of Endocrinology (1989) 120, 37-43
Feedback regulation by progesterone of stress-induced prolactin release in rats

Brain Research Volume 370, Issue 1, 2 April 1986, Pages 73-81
Dopaminergic control of male sex behavior in rats: Effects of an intracerebrally-infused agonist

Am J Clin Nutr. 1984 Feb;39(2):227-35
The effect of improved nutrition on plasma prolactin concentrations and postpartum infertility in lactating Gambian women

Nature 266 , 641 – 643 (14 April 1977)
Prolactin – progesterone antagonism in self regulation of prolactin receptors in the mammary gland

Nature 255, 497 – 498 (05 June 1975)
Effects of oestrogen and bromocryptine on in vivo secretion and mitosis in prolactin cells

 

 

4 Responses to Prolaktin – libido-fruktbarhet & progesteron

  1. Pingback: Stress dreper – gjør deg fet, gal og skallet | iLyskilden Nyhetsportal -mirror site

  2. Pingback: Stress gjør deg fet – gal og skallet | Frilansjournalisten

  3. Pingback: Stress dreper – gjør deg fet, gal og skallet | Kilden Nyheter

  4. Pingback: «Dopamin-mat» superlader hjernen | Kilden Nyheter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.