Lavt stoffskifte – Hypotyreose og vektøkning

En forstyrrelse i skjoldbruskkjertelens hormonaktivitet er ofte en grunnleggende årsaken til hypotyreose  som i sin tur er ansvarlig for mer enn 100 ulike symptomer, som uforklarlig vektøkning.

Vanlige symptomer inkluderer:

 • Tretthet
 • psykomotorisk treghet
 • depresjon
 • vektøkning
 • tørr hud
 • hårtap
 • hevelse rundt øynene
 • heshet
 • forstoppelse
 • muskel- og leddsmerter
 • menstruasjonsforstyrrelser
 • galaktorré
 • dyspné
 • tendens til å fryse
 • overfølsomhet for kulde
 • brain fog
 • hukommelsessvikt
 • stort behov for ro
 • redusert stressmestring
 • glemsomhet
 • tiltaksløshet
 • energimangel
 • anemi
 • binyreproblemer
 • væskeansamlinger (ødem)
 • struma
 • hjerte- og karsykdommer
 • infertilitet, barnløshet
 • nedsatt sexdrift, nedsatt sexlyst (lav libido)
 • sprø negler som knekker lett
 • tørt og pistrete hår
 • lav kroppstemperatur
 • muskelkramper

Østrogen alene (østrogendominans) kan forstyrre skjoldbruskkjertelens hormonaktivitet og er ofte en underliggende årsak til skjoldbruskkjertel-dysfunksjon. Fordi østrogen og skjoldbruskkjertelens hormoner har motstridende oppgaver, trolig på skjoldbruskkjertel hormon-receptor-nivå, vil østrogen hindre skjoldbruskkjertelens hormoner i å «fullføre sin oppgave», som resulterer i «hypotyreose symptomer» til tross for normale serum-nivåer av skjoldbruskkjertelens hormoner.

Progesteron re-leder aktiviteten til østrogen ved å øke følsomheten av østrogenreseptorer og  hindre mange av østrogens uønskede symptomer, som omfatter en fortyrrelse av tyroidhormonaktiviteten.

 

4 Responses to Lavt stoffskifte – Hypotyreose og vektøkning

 1. marie louise eklund

  kan man få for mye progesteron? jeg har tatt naturlig progesteron i 15 år, (tok livmor og eggstokker i 96), på prøver ser det ut til at østrogenproduksjon er lik null. kun progesteron igjen… kan for mye naturlig progesteron påvirke adrenalinet til å bli for høyt? og derav bli mer stresset? eller er det omvendt?

  • Hei 🙂

   Til det siste kan vi med sikkerhet si at progesteron bidrar til å senke adrenalin, ikke øke det. Stress øker adrenalin og progesteron demper stressymptomer.

   I noen tilfeller trenger kvinner også litt naturlig østrogen sammen med naturlig progesteron, men det er sjelden. Spørsmålet er hvordan føler du deg? Føler du deg vel, er det ingenting å bekymre seg for. Føler du ubehag og har symptomer på en ubalanse, er det verdt å se nærmere på.

   Det vi gjør er å regne forholdet mellom progesteron og østrogen, progesteron / østrogen – de må ha samme målenhet. Alt over 300:1 er ønskelig og 600:1 og mer er veldig bra. Dette forteller oss mer om hvordan du har det enn verdiene legene tradisjonelt går ut fra.

   Mvh
   Support

 2. May-Lis Lade

  Hei.
  ER det for sent å starte med Progesteronkrem når man har passert seksti år? Har hatt svettetokter siden jeg var 42 år, og føler faktisk at hetebølgene har økt siste året, og ikke minsket som kanskje var mer naturlig. Jeg brukte østrogenplaster i et par år til å begynne med, men sluttet da min datter fikk kreft i underlivet. Ble litt skremt. Har i ettertid prøvd det meste av midler mot svettetokter og dårlig søvn, men ingen ting har fungert. Føler også at legestanden ikke helt strekker til når det gjelder informasjon ang. progesteron/østrogen. Håper på respons….

  • Hei May-Lis Lade

   Det er aldri for sent å bruke progesteronkrem. For kvinner i overgangsalderen er det en fordel da vår egen produksjon av progesteron minsker med årene. Det er ille at du har gått i så mange år med hetetokter når det ganske raskt kan endres med naturlig progesteron. Hetetokter er som regel det som forsvinner først av symptomer.

   Vi kan råde deg til å kjøpe en krem du føler er rett for deg og bruke 200 mg per dag hver eneste dag til du føler hetetoktene er over. Så kan du eventuelt gå litt ned i dose for å vedlikeholde. Da trapper du sakte ned med 50 mg per dag, blir på den dosen i noen uker for å se om du får igjen symptomer. Skulle du få igjen hetetokter, vet du at du trenger en litt høyere dose progesteron igjen.

   Kvinner i overgangsalderen og menn kan bruke progesteron hver eneste dag uten opphold også.

   Mvh Support

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.